Gumoví Medvídci obecně
GUMOVÍ MEDVÍDCI jsou oblíbené sladkosti ve tvaru medvěda. Jejich původ je v Německu,ale rychle si získaly celosvětový ohlas. Dají se na nich rozlišit základní tvary jako hlava, tělo a nohy. Medvídci mají různou barvu pro rozlišení rozdílných chutí.
VÝROBA:
Původně je začala vyrábět roku 1922 firma Haribo v německém Bonnu. Zakladatel firmy Hans Riegel se nechal inspirovat tančícími medvědy na poutích. Výrobek se stal brzy známým a začal být napodobován dalšími továrnami.
SLOŽENÍ:
Želatinové bonbóny obsahují AMINOKYSELINYpotřebné pro syntézu kolagenu. Z toho důvodu údajně mají pozitivní vliv na lidské klouby, šlachy, vazy, nehty, vlasy, kůži, cévy a vazivovou tkáň. Tento pozitivní vliv je však zpochybňován. Neobsahují cholesterol ani tuky. Skládají se z cukru (poměrně mnoho cukru, jedno balení může obsahovat až 80 kostek cukru), hroznového cukru, potravinářského cukru, želatiny, ochucovadel, aromat a dalších složek. Želatina se připravuje buď z vyvaření kostí, kůží, šlach a jatečních odpadů nebo z mořských řas.
Medvídci nejčastěji chutnají po ananasu, pomeranči, citronu, jakodě či malině.